23_Strelec

Finalno tekmovanje HotRange-Las Vegas 2013, HotRange Masters 2013

Kranj 18.10.2013

Spletna trgovina www.hot-range.com v sodelovanju z Amatersko Strelsko Zvezo Slovenije, organizira finalno tekmovanje HotRange-Las Vegas 2013,

HotRange Masters 2013

Tekmovanje bo v soboto, 9.11.2013 na strelišču Javor-Sostro pri Ljubljani. Začetek kvalifikacij bo ob 9:00, finale pa takoj po zaključku kvalifikacij, predvidoma ob 13:00.

Organizacija tekmovanja

HotRange-Las Vegas 2013 je serija tekmovanj, ki so bila preko cele sezone organizirana ob zaključkih izbranih tekmovanj v preciznem in praktičnem streljanju.

Iz vsakega od teh tekmovanj, ki so se zaključila dne 12.10.2013 v Slovenj Gradcu, se je določeno število strelcev neposredno uvrstilo na finalno tekmovanje. V finalno tekmovanje se neposredno uvrstijo tudi nekateri strelci, ki zaradi izrednih dosežkov v sezoni 2013 prejmejo posebno povabilo organizatorja.

Vsi strelci, ki se na finalno tekmovanje niso uspeli uvrstiti neposredno, se lahko nanj uvrstijo preko kvalifikacij, ki bodo potekale pred finalnim obračunom z začetkom ob 9:00.

Tekmovalni pogoji:

Tako na kvalifikacijah, kot v finalnem tekmovanju, se strelci pomerijo med seboj z istim (ali enakim) orožjem in enakim strelivom, ki ga priskrbi organizator.
Strelci morajo sami poskrbeti le za zaščitno opremo. V vseh tekmovalnih disciplinah se tekmuje bodisi na čas, ali pa je s čas za izvedbo vaje omejen. Začetni položaj pred streljanjem določi sodnik.

Tekmovalne discipline:

Vsi strelci se bodo tako v predtekmovanju, kot na finalnem obračunu med seboj najprej pomerili v štirih tekmovalnih disciplinah:

- Taktična ostrostrelna puška;
- Precizna pištola/revolver;
- Praktična pištola/revolver;
- Praktična puška.

Tekmovalne proge:

Organizator za vsako disciplino pripravi strelno linijo oz. poligon, na katerem se strelci spopadejo s tarčami, eden za drugim. Vrstni red strelcev se pred vsakim obračunom izžreba.

Tekmovalni sistem:

- Kvalifikacije
V kvalifikacijah najprej vsi strelci odstrelijo vse štiri discipline. Iz vsake discipline se po trije najboljši strelci uvrstijo v naslednji krog kvalifikacij. Tu se bodo v disciplinah, ki do začetka ne bodo razkrite, pomerili med seboj na izpadanje. V finale se uvrstijo trije najboljši strelci kvalifikacij.

- Finale
V finale se poleg treh strelcev iz predtekmovanja, neposredno uvrstijo naslednji strelci, uvrščeni preko zaključnih tekmovanj v sezoni 2013:

 • Štern Luka
 • Močivnik Jože
 • Lodewijk Hendrik
 • Ličina Boro
 • Fučka Darko
 • Sterle Marko
 • Feguš Andrej
 • Cerar Boštjan
 • Osterman Matej
 • Černigoj Robert
 • Pavlič Boštjan
 • Čarman Marko
 • Pesek Damjan
 • Šmarčan Miran
 • Kastelic Gregor
 • Sušnik Peter

S povabilom organizatorja, so za posebne dosežke neposredno v finale uvrščeni še naslednji strelci:

 • Žakelj Janez, zmagovalec 16. Odp. državnega prvenstva ZSČ Slovenije v preciznem streljanju z VK pištolo;
 • Miklavc Bojan, mojster revolverja 2013;
 • Gajšek Štefan, zmagovalec Mednarodne lige Alpe Adria v VK pištoli;
 • Kovač Darko, zmagovalec Mednarodne lige Alpe Adria v VK revolverju;
 • Frece Slavko, zmagovalec super kombinacije Lige HotRange Precision;
 • Štimec Teodor, za izreden prispevek k podpori strelskemu športu;
 • Lesjak Rajko, za izreden prispevek k razvoju strelskega športa.

V finalu najprej vsi strelci odstrelijo vse štiri discipline. Iz vsake discipline se po trije najboljši strelci uvrstijo v izločilne boje. Tu se bodo v disciplinah, ki do začetka ne bodo razkrite, pomerili med seboj na izločanje, do končnega zmagovalca. Discipline v finalu so v osnovi enake kot v predtekmovanju, vendar organizator v finalu lahko spremeni tipe orožja in število tarč, oz. zaostri tekmovalne pogoje.

Tekmovalne discipline predtekmovanja:

1. Taktična ostrostrelna puška
Organizator pripravi taktično prežo, izza katere mora strelec zadeti pet tarč na razdaljah med 20 in 90 m. Strelec ima na voljo ostrostrelno puško Crvena Zastava M76 z originalno optiko Zrak 4x24 in 10 nabojev. Zmagovalec v tej disciplini bo strelec, ki zadene predpisane tarče v najkrajšem času. Čas, ki je na voljo za spopad z vsemi štirimi tarčami je omejen na 120 sekund.

2. Precizna pištola/revolver
Organizator pripravi klasično 25 metrsko strelno linijo. Vsak strelec ima na voljo Revolver Magnum Research BFR z 10" cevjo in 3 naboje, ki jih mora v času 1 minute izstreliti v tarčo. Zmagovalec v tej disciplini je strelec z najmanjšo grupo treh zadetkov.

3. Praktična pištola/revolver
Organizator pripravi strelski poligon s šestimi padajočimi tarčami. Vsak strelec ima na voljo revolver Smith & Wesson Model 29 s 4" cevjo in 11 nabojev. Zmagovalec v tej disciplini je strelec, ki zadene vse padajoče tarče v najkrajšem času.

4. Praktična puška
Organizator pripravi strelski poligon s šestimi padajočimi tarčami. Vsak strelec ima na voljo puško Marlin Model 1894 z 20" cevjo in 10 nabojev. Zmagovalec v tej disciplini je strelec, ki zadene vse padajoče tarče v najkrajšem času.

Začetni položaj:

Strelec prevzame prazno ali napolnjeno in zavarovano orožje od sodnika neposredno pred streljanjem. Začetni položaj in stanje orožja, ki sta za vse strelce v posameznih kategorijah enaka, ob pregledu proge oz. strelne linije določi sodnik.
Strelec na ukaz »Pozor« in pisku sodnika začne s streljanjem.

Potek vaje:

Tekmovalec se po sodnikovem pisku v taktični in praktičnih disciplinah v poljubnem vrstnem redu spopade s predpisanimi tarčami, v precizni disciplini pa v tarčo izstreli določeno število strelov v določenem času.

Vaja je končana, ko strelec zaključi s streljanjem, na ukaz sodnika izprazni orožje, pokaže orožje prazno in v varni smeri sproži napeto prazno orožje.

Menjave:

Tekmovalec mora, če je to potrebno, opraviti menjavo streliva na sledeč način:

 • Menjavo je dovoljeno izvesti le po izstreljenem zadnjem strelu.
 • Menjavo mora strelec opraviti z orožjem obrnjenim v varni smeri.
 • Če strelcu med vajo zmanjka nabojev, mora z vajo zaključiti.
 • Tekmovalec med vajo ne sme polniti ali prazniti nabojnika oz. bobniča, v katerem se še nahajajo neizstreljeni naboji. Prav tako ne sme odložiti napolnjenega orožja oz. orožja z nabojem v cevi.

Vrstni red po rezultatih:

Izmed vsake od disciplin predtekmovanja, v naslednji krog napredujejo po trije najboljši strelci.

V kolikor v posamezni disciplini, mesto v finalu zasede strelec, ki je v finale že uvrščen, poleg njega napreduje naslednje uvrščeni strelec.

V kolikor se tekmovalec, v finale uvrščen preko kvalifikacij, na finalnem obračunu ne pojavi, lahko njegovo mesto zasede naslednji najboljši od prisotnih strelcev.

Nagradni sklad finalnega obračuna:

Nagrada za skupnega zmagovalca Mastersa 2013 vsebuje:

 • letalsko karto do Las Vegasa
 • vstopnico za sejem Shot Show 2014
 • 5 nočitev v enem od velikih hotelov na Stripu
 • 4 večerje
 • 100 USD žepnine.

Nagrada je prenosljiva in jo dobitnik lahko prenese na kogar koli. Odločitev o potniku, oz. vse dokumente, potrebne za potovanje v ZDA, mora dobitnik posredovati najkasneje do 18.11.2013. V kolikor tega do omenjenega datuma ne stori, izgubi pravico do nagrade.

Prijavnina:

Prijavnina za predtekmovanje znaša 35€. Za finalni nastop prijavnine ni.

Rezultati:

Rezultati se vpišejo v prisotnosti strelca. Po objavi začasnih rezultatov, ima tekmovalec možnost pritožbe. Odločitve tekmovalne komisije, ki jo sestavi organizator, so dokončne.

Varnost:

Strelci morajo upoštevati vsa pravila varnosti na strelišču. Strelec mora na vseh strelnih linijah in poligonih upoštevati varnostni kot, ki je pri praktičnih disciplinah označen, pri taktični in precizni disciplini pa znaša 180°. Za varnostni prekršek, kot je kršitev varnostnega kota in prst na sprožilcu, bo strelec diskvalificiran iz nadaljnjega tekmovanja. Manipulacija s strelivom je možna le na strelski liniji, manipulacija z orožjem pa le preko sodnika. Na vseh strelnih linijah in poligonih, kjer poteka tekmovanje, je strogo prepovedana prisotnost oz. uporaba kakršnega koli orožja in streliva, ki ni last organizatorja. Morebitni strelec ali obiskovalec, ki teh pravil ne bi upošteval, oz. za katerega bi organizator ocenil, da s svojim psiho-fizičnim stanjem ogroža sebe in druge, bo odstranjen iz strelišča.

Informacije: Jurij Cigler, 041 787 557, 04 236 36 40, muc@hot-range.com

Se vidimo na Javorju!

Jurij Cigler-Muc
Kranj, 18.10.2013
Promuc-Impact precision

 

Arhiv novic